top of page

Staand wippen

 

De handboog raakte bekend omwille van zijn doeltreffendheid, tijdens de oorlogsvoering in de 14e eeuw. Het belang van de boog als wapen nam af met de komst van het vuurwapen. Sindsdien ontwikkelde het wipschieten zich als een recreatiesport. Nergens bestond er een rijkere schutterscultuur dan in Vlaamse en Brabantse steden. 

 

Er zijn allerlei factoren die invloed hebben op het schot: de houding van de schutter, de concentratie... Maar ook de lichaamsbeheersing is belangrijk. Men moet weten (voelen) welke spieren gebruikt worden om zo weinig mogelijk te trillen.  De wip is een 28 meter hoge, ijzeren constructie met een reeks pinnen waarop de vogels worden vastgezet. Vogels zijn kleine houten of plastieken blokjes waaraan kleurige pluimen bevestigd zijn. Voor de wedstrijd wordt aan elke vogel een bepaalde waarde toegekend. De hoofdvogel staat helemaal bovenaan, op de twee bovenste armen worden de twee zijvogels en de twee zogenaamde 'kallen' gezet. De kleine vogels worden verdeeld over de drie onderste dwarslatten. De schutters proberen door het neerschieten van de vogels zo veel mogelijk punten te behalen. Alle schutters komen aan beurt, wie het eerst de hoofdvogel afschiet, mag het ganse jaar pronken met de titel 'koning'

 

Tijdens deze namiddag krijgen we deskundige uitleg van een ervaren schutter van de handboogschietclub 'Ros Beiaardvrienden'. Na een oefenpotje bepalen we wie de koning wordt.  De 'wip' wordt aangepast in hoogte voor de kinderen.  Die mogen al meedoen vanaf 4 jaar. Wij zorgen voor een hapje en een drankje, jullie voor de ambiance.

 

VERANDERING LOCATIE!!!!

sporthal van Berlare, Kerkwegel (straatje rechtover de kerk van Berlare), voor GPS-gebruikers Dorp 37.
De rest blijft ongewijzigd!

 

Info & inschrijven

jongkwbappels@hotmail.com

Eliane Verwaeren | 0485 79 45 04

Leden: €2 | niet-leden: €5

bottom of page